Група дослідників зі США та Фінляндії представила інноваційну розробку — жувальну гумку, яка здатна значно знижувати вірусне навантаження грипу та герпесу. Її створили на основі бобів гіацинта (Lablab purpureus), які природним чином містять білок FRIL з потужними противірусними властивостями.
За результатами дослідження, опублікованого в журналі Molecular Therapy, двограмова жуйка з 40 міліграмами бобового порошку знижує кількість вірусу у слині більш ніж на 95% — як у випадку з вірусами простого герпесу (HSV-1 та HSV-2), так і зі штамами грипу A (H1N1 та H3N2).
Епідемії без вакцин — стимул до пошуків
У світі щороку фіксують сезонні спалахи грипу, а герпес 1-го типу інфікує понад дві третини населення планети. На тлі низьких показників вакцинації від грипу та відсутності ефективної вакцини проти HSV-1, науковці шукають альтернативні способи стримування поширення вірусів.
«Контроль за передачею вірусів залишається головною глобальною проблемою», — зазначає професор Університету Пенсільванії Генрі Деніел. За його словами, відкриття білка FRIL у натуральному харчовому продукті відкриває нові можливості для стримування не лише людських вірусів, а й збудників пташиного грипу.
Попередній успіх із COVID-19
Нову розробку випробували після вдалих результатів попереднього експерименту. Тоді команда дослідників створила аналогічну жуйку для боротьби з SARS-CoV-2. У пацієнтів з COVID-19 вона знижувала концентрацію вірусу у слині та мазках також більш ніж на 95%.
Окрім того, бобовий порошок продемонстрував ефективність проти штамів пташиного грипу H5N1 та H7N9. Саме тому зараз команда дослідників вивчає можливість додавання FRIL до кормів для птахів, аби знизити ризик передачі вірусів між тваринами та людьми.
Наразі жувальну гумку із гіацинтових бобів вважають перспективним засобом для зменшення поширення вірусів у громадських місцях, зокрема під час пікових сезонів епідемій.